Arabcamera

Alles wat u moet weten over Arabische films

Arabische kinderfilm

Niet alle films zijn geschikt voor kinderen.

Je kunt je goed voorstellen dat die gave actiefilm die je vorige week hebt gezien, misschien niet geschikt is voor een jonger publiek. 

Ook horrorfilms en thrillers kunnen aspecten bevatten die alleen geschikt zijn voor het volwassen publiek en niet voor kinderen. 

Bij twijfel is er een kijkwijzer, die aangeeft voor welk publiek de film in kwestie geschikt is en voor wie niet. Ook in de Arabische filmwereld zijn er films gemaakt die specifiek gericht zijn op het jongere publiek, de zogenaamde kinderfilm.

kid-circus-7vSlK_9gHWA-unsplash
andres-jasso-oFteSKDcOi4-unsplash
jan-bottinger--kChshW17rw-unsplash

De kijkwijzer

Hierboven werd er al even over gesproken: de kijkwijzer. Hiermee kan er op een gemakkelijke en snelle manier onderscheid gemaakt worden tussen de verschillende films.

Met een aantal goed te herkennen symbolen maakt de kijkwijzer een duidelijke onderverdeling. Hierdoor kun je kinderen beschermen tegen films die ongeschikt zijn voor de jonge ogen. 

Er zijn symbolen die aangeven dat er seks en/of geweld voorkomt, grof taalgebruik of drugs en alcoholmisbruik. 

Naast deze zaken wordt er ook een adviesleeftijd meegegeven aan de film. Zolang je je hieraan houdt, zul je nooit een ongeschikte film op je tv scherm hebben.

Wadjda

Deze Arabische film is uitgekomen in 2012 en valt onder het genre drama.

De hoofdpersoon in de film heet Wadjda. Zij is een tienjarig meisje die heel graag een fiets wil, maar ze woont in een zeer conservatieve wereld waar meisjes niet mogen fietsen. 

Een interessante kijk in de Arabische wereld en cultuur, die toch een stuk conservatiever is dan de Europese cultuur. De film is geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar.

11-1050x700

Vindt u deze pagina leuk?

Lees dan snel alles over het Arabisch film festival in Rotterdam!

twinsfisch-16Tu8S18pu4-unsplash
charles-deluvio-PvAAYZx-yf8-unsplash

Shorts

Een film die geschikt is voor kinderen vanaf negen jaar en wordt gezien als een echte familiefilm.

Deze film gaat over een jongen die Toe Thompson heet. Hij wil graag vrienden maken, maar dit lukt niet zo goed. Dan valt er ineens een gekleurde steen uit de lucht, recht op zijn hoofd. 

Hij komt erachter dat deze steen wensen kan vervullen en vanaf dat moment gaat zijn leven er ineens heel anders uitzien.